Serigrafi Baskı Nedir? Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?
Serigrafi Baskı Nedir? Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?
Serigrafi Baskı Nedir? Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?
Serigrafi baskı nedir sorusu, eski bir sanat biçimi olarak yanıtlanabilir. Tekniğin erken bir versiyonu ilk olarak çok eski tarihlerde Çin'de görülmüştür. Daha sonraki dönemlerde Japon zanaatkârlar, mürekkebi insan saçından dokunmuş bir örgü elekten geçirmek için sert bir fırça kullanarak tasarımları kâğıt ve kumaşa aktarma uygulamasını benimsemişlerdir.
Serigrafi 18. Yüzyılda Avrupalılarca bilinir durumdaydı ancak yüksek maliyetinden dolayı kabul görmesi kolay olmamıştır. 1900’lerin başında matbaacılar fotoğrafa duyarlı emülsiyonlar geliştirmeyi başarmışlardır. Bu başarı zanaatkârların karmaşık şablon tasarımlarını çok daha zahmetsiz bir şekilde oluşturabilmelerini sağlamıştır.
Bu şekilde serigrafi baskı yavaş yavaş kumaş basmanın popüler ve karlı bir yolu haline gelmiştir.
Serigrafi Baskı Teknikleri Nelerdir?
Yıllar içinde serigrafi baskı tekniklerinde pek çok ilerleme kaydedilmiştir. Bu ilerleme sayesinde baskı gereksinimlerine ya da üretim hacmine göre değişkenlik gösteren pek çok serigrafi baskı tekniği geliştirilmiştir.
• Geleneksel ve el yapımı serigrafi yöntemi, baskı işlemini otomatikleştiren yüksek üretim hızı sağlayan ekipmanların kullanıldığı otomatik serigrafi;
• orta hacimli üretimler için oldukça kullanışlı olan yarı otomatik serigrafi;
• silindirik veya dairesel formlara baskı yapmak için kullanılan rotary serigrafi;
• kabartma ve yükseklik efektlerine ihtiyaç duyulduğunda kullanılan üç boyutlu serigrafi ilk akla gelen örneklerdir.
Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?
Serigrafi, bir tasarımın bir malzeme üzerine mürekkep ya da boya ile aktarılması işidir. Bu işlem, serigrafi için hazırlanmış özel bir çerçeveye ince bir kumaşın gerilmesi ve üzerine bir şablon yerleştirilmesi ile yapılır.
Bir elek formunda olan şablonun boşluklarından geçen mürekkep ya da boya tasarımın istenilen yüzeyde oluşmasını sağlar. Bu popüler teknik çeşitli sektörlerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle bugüne kadar bu terimi hiç duymamış olsanız bile, bir noktada farkında olmadan serigrafi baskılı bir ürün giymiş veya kullanmış olmanız ihtimali oldukça kuvvetlidir. Kumaş ve kağıt en yaygın serigrafi baskı yüzeyleridir. Ancak özel mürekkeplerle ahşap, metal, plastik ve hatta cam üzerine baskı yapmak da mümkündür. Bu denli geniş bir kullanım alanı olan serigrafinin avantajları oldukça fazladır.
Serigrafi Baskının Avantajları Nelerdir?
Serigrafi baskı tekniğinin bu kadar yaygın kullanılmasının nedeni diğer baskı yöntemlerine göre sağladığı avantajlardır. İşte serigrafi baskının avantajları;
• Serigrafi baskı kumaşa uygulandığında mürekkep ya da boyanın kumaşın liflerine nüfuz etmesini sağlayarak kalıcı bir bağlantı oluşturur. Bu da yıpranmaya, solmaya ya da yıkamaya karşı oldukça dayanıklı bir baskının gerçekleştirilmesine olanak sağlar.
• Mürekkep ya da boya aynı zamanda kumaşın ya da kağıdın yüzeyinde katmanlar halinde bulunur ve bu da baskıya hoş bir dokunsal kalite kazandırır.
• Serigrafi baskı sayesinde renk geçişleri, özel efektleri daha hassas bir şekilde yansıtabilmek mümkündür. Mürekkep ve boya tabakasının kalınlığı ve yoğunluğunun ayarlanabilir olması sayesinde renklerde çok daha zengin ve doygun görünüm sağlayabilmek mümkün hale gelir.
• Serigrafi baskıyla koyu renkli kumaşlarda bile canlı renkler üretimi sağlanabilir.
• Bu teknik ayrıca, baskı makinesinin bir tasarımı birden fazla kez kolayca yeniden üretmesine olanak tanıdığı için de tercih edilmektedir. Aynı şablon bir tasarımı tekrar tekrar çoğaltmak için kullanılabildiği için aynı tasarımın birden fazla kopyasını oluşturmak için çok kullanışlıdır. Bu aynı zamanda zaman ve maliyet bakımında avantajı da beraberinde getirir.
• Serigrafi baskıyı yapan kişi tarafından profesyonel ekipmanı kullanılarak gerçekleştirildiğinde, karmaşık çok renkli tasarımlar oluşturmak da mümkündür.
• Serigrafi baskının uygulama sahası oldukça geniştir. Kumaş, plastik, cam, lateks, metal, seramik ve ahşap gibi birbirinden farklı yüzeylerde kullanılabilir.
• Farklı boyutlarda, hatta diğer baskı teknikleriyle çoğaltılması imkansız olan bazı boyutlarda baskı imkanı sunar.
Serigrafi Baskı Nerelerde Kullanılır?
Serigrafi günümüzde birçok farklı amaç için kullanılabilmektedir. Örneğin;
• Reklam ve pazarlama alanında afiş, promosyon ürünleri gibi reklam malzemelerinin üretiminde kullanımı yaygındır.
• Bunun gibi ambalaj malzemeleri ve ürün etiketlerinin üzerine baskı yapmak için de serigrafi baskı sıklıkla tercih edilir.
• Serigrafi baskıyı, özgün ve tekrarlanabilir baskılar elde edebilmek için sanatçı ve dekoratörler duvar süslemeleri, tablo vesair nesnelerde kullanmaktadırlar.
• Endüstriyel ürünlerin üzerine grafikler eklemek için bile serigrafi baskıyı kullanmak mümkündür.
• Tekstil sektörü de serigrafi baskının sıklıkla kullanıldığı alanlardan biridir. T-shirtler, sweatshirtler, taytlar, çantalar gibi diğer giyim ve aksesuar ürünlerinde yüksek kaliteli, uzun ömürlü ve canlı renklere sahip tasarımların elde edilmesini sağladığı için tercih sebebidir.
Günümüzde serigrafi tekniği ile basılan çantalar, özellikle kurumların fuar ve organizasyonlar için en çok tercih ettiği promosyon ürün grupları arasında yer almaktadır. Serigrafi tekniği ile basılan promosyon bez çanta çeşitleri, hem kalitesi hem de uygun fiyatlı olması nedeniyle son derece popülerdir.
Bu noktada Türkiye’nin bez çanta üreticisi Türkiye Bez Çanta’da farklı baskı teknikleri ile üretilen pek çok bez çanta çeşidi olduğunu da hatırlatalım. Firmanızın fuarlar için ihtiyaç duyduğu ham bez promosyon fuar çantası, kanvas ve gabardin çanta ve non-woven tela bez çanta çeşitleri için Türkiye Bez Çanta kalitesini tercih edebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi almak için Türkiye Bez Çanta WhatsApp hattı ile iletişime geçebilir, toptan bez çanta siparişinizi oluşturabilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: